torsdag 23. februar 2012

Min flinke mann!

I mens jeg leser pensum om FN, jobber min kjære mann akkurat med det jeg leser om.
Kan jo ikke si annet enn at det er litt stas!

Ettersom dagene mine ikke så veldig spennende å fortelle om, kan jeg heller legge ut hva Jon-Andreas har skrevet for #FNdebatt i dag. Trykk her for å komme til nettsiden, eller bare fortsett å les under.

Urban ungdom og Youth 21

Foto: Jon-Andreas Solberg.
Unge mennesker i Sao Paulo som ønsker å gjøre sitt nabolag tryggere for alle som bor der. Foto: Jon-Andreas Solberg.
Verden har aldri hatt en større andel av unge mennesker enn vi har i dag, og aldri har så mange av oss bodd i by.
Dette oppsummerer de to største trendene i det 20. århundre: nemlig urbanisering og ungdom. UN-Habitater FN-organet som har blitt gitt mandatet å jobbe for bærekraftig urbanisering  og urban ungdom.
At vi har en ung befolkning er selvfølgelig litt fjernt fra den norske eller europeiske konteksten, men her i Afrika er det utfordringen både UN-Habitat og politikere generelt møter.
I følge den siste rapporten fra UNFPA om State of the World Population, er omtrent halvparten av jordens befolkning under 24 år. Og ca 1.2 milliarder er mellom 10 og 19 år.
Innen 10 år er nærmere 60% av den urbane befolkningen i Afrika under 18 år. Dette er en utfordring samfunnet og FN knapt har tatt inn over seg.
UN-Habitat har et omfattende program for ungdom finansiert av Norge gjennom en programavtale Utenriksdepartementet og UN-Habitat inngår for to år av gangen. UN-Habitat sorterer politisk sett under Kommunal- og regionaldepartementet, men programavtalen som sikrer pengene til programaktivitetene våre kommer fra Utenriksdepartementet og bistandsbudsjettet.
To av de største aktivitetene våre er Ungdomsfondet som jeg er ansvarlig for og et initiativ som kallesYouth21.
Ungdomsfondet, på engelsk kjent som Urban Youth Fund, gir støtte til ungdomsledede grupper i Asia, Latin Amerika og Afrika opp til 25,000 USD. Gruppene søker om støtte til UN-Habitat for å gjennomføre et ettårig prosjekt som blir fulgt opp av oss underveis. Så langt har vi gitt nærmere 3 millioner USD i støtte til 172 ungdomsgrupper.
Årets utlysning har deadline 15. april og vi regner med at rekorden fra i fjor med antall søknader kommer til å bli slått.
Den andre store aktiviteten for tiden er som nevnt Youth21. Kjernespørsmålet og utgangspunktet for hele initiativet er: hvordan kan unge mennesker være med å bestemme i FN? FN er, og har vært, en mellomstatlig organisasjon. Det er stater som er medlemmer, og det er stater som bestemmer.
Sao Paulo, Brasil. Foto: Jon-Andreas Solberg.
Uten god planlegging i dag vil hovedveksten av urban vekst skje i slumområder slik som her i Sao Paulo, Brasil. Foto: Jon-Andreas Solberg.
Likevel, verden er veldig annerledes i dag enn i 1945 når FN ble etablert. I dag spiller ikke-statlige organisasjoner, såkalte NGOer, en stadig viktigere rolle i både internasjonal og nasjonal politikk, og ingen som har fulgt med på utviklingen i Libya, Tunisia, Yemen og Egypt kan lenger benekte at ungdom er en sterk endringsaktør i et samfunn!
For å bli oppfattet som relevant også i det neste århundre er det viktig at FN har evnen til fornyelse med tanke på hvilke aktører som blir invitert inn for å delta i viktige diskusjoner. Hvis man ikke klarer dette vil FN fort kunne oppfattes som irrelevant for den oppvoksende generasjon.
UN-Habitat har, sammen med blant annet Norge og USA startet Youth21, som kjemper for å gi ungdommen en plass ved bordet på lik linje som andre aktører.
FNs generalsekretær, Ban Ki-Moon, annonserte i januar at han kommer til å utnevne en Spesialrådgiver for ungdom. Dette var et av forslagene i Youth21-rapporten UN-Habitat produserte i 2011.
Det andre viktige forslaget er å opprette et Permanent Forum on Youth Issues som en parallell til det allerede operative Permanent Forum on Indigenous Issues. UN-Habitat sitt forslag er å opprette et forum for et antall representanter fra medlemsstater og ungdomsorganisasjoner sitter med samme mandat, og opptrer som et rådgivende organ for ECOSOC og andre FN-organisasjoner som behandler spørsmål som påvirker ungdom og deres hverdag.
Forumet er ikke ment å være et beslutningsorgan, ei heller diskutere ungdommens situasjon per se, men et rådgivende forum for hele FN for hvordan ulike programmer og policyer kan ta innover seg ungdommens perspektiver, på lik linje som kvinners, urfolks og andre særinteresser.
Mathare, Kenya. Foto: Jon-Andreas Solberg
Unge mennesker i Mathare, Kenya diskuterer hvordan ungdom kan være en del av beslutningsprosesser og bærekraftig byutvikling. Foto: Jon-Andreas Solberg
En viktig del av konferansen er diskusjonen om mandatet til Spesialrådgiveren for ungdom. Generalsekretæren har annonsert at denne konferansen i Nairobi er så viktig og samler så mange aktører at han ikke vil utvikle mandatet uten å få innspill fra konferansen.
Et viktig moment i sluttdokumentet fra konferansen vil derfor være konkrete innspill til hva denne spesialrådgiveren skal fokusere på, og like viktig; ikke fokusere på. Mange, inkludert UN-Habitat, er bekymret for at den nye posisjon som Spesialrådgiver får oppgaver som innebærer å koordinere FN sin innsats for ungdom.
Dette vil mest sannsynlig føre til at at personen blir for opptatt av papirarbeid i New York, og ikke bruker tiden ute i “felt” hvor han kan møte ungdom og virkelig være et talerør for dem innad i systemet.
Uansett, dette er diskusjoner som vil være en viktig del av konferansen i mars hvor både myndigheter, ungdomsorganisasjoner, FN-organisasjoner, akademia og media kommer til å delta.
Denne artikkelen er skrevet av Jon-Andreas Solberg, som til daglig jobber i UN-Habitat i Nairobi, Kenya.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar